Šahovski kviz

Šahovski kviz

49
Created on By Kula Ljubuški

Šahovski kviz

Provjerite vaše šahovsko znanje

1 / 8

Prva igra koja se ikad igrala u svemiru bio je šah u lipnju 1970. godine. Posada Soyuz-9, astronauti Vitalij Sevastjanov i Andrian Nikolayev, igrali su protiv svoje zemaljske kontrole, kozmonauta Viktora Gorbatka i Nikolaija P. Kamanina, šefa ruskog kozmonautičkog programa u Moskvi, a potezi su se slali radiovezom. Ovaj meč dospio je na naslovnice diljem svijeta, a meč je na kraju završio remijem. Meč je trajao šest sati, a za vrijeme trajanja meča Soyuz-9 je četiri puta orbitirao oko zemlje? Koje je prvo otvaranje koje je igrano u svemiru?

2 / 8

Budalin mat je najbrži mogući mat u jednoj šahovskoj partiji. Moguć je nakon dva poteza i to da crni matira bijelog. Pod uvjetom da bijeli igra prvi potez, koliko različitih načina ima za zadati mat u dva poteza.

3 / 8

U početku šahovske igre kraljica je bila vrlo slaba figura koja se mogla pomicati samo po jedno polje dijagonalno. Tek u 15. stoljeću postala je najsnažnija figura na ploči.  Tada je dobila nov način kretanja i sve sadašnje “moći”. Prvo štampano djelo o šahu u kojem su uvrštena ova nova pravila napisao je španjolski šahist Luis Ramírez de Lucena, a mnogi smatraju kako je inspiracija za snažnu kraljicu u šahu bila tadašnja španjolska vladarica, ujedno i žena koja je poslala Kristofora Kolumba da otkrije Ameriku. Ona je…

4 / 8

Prvi meč za naslov svjetskog prvaka održan je 1886. godine. Skupina ljubitelja šaha iz SAD sakupila je financijska sredstva i organizirala meč dvojice tada najistaknutijih svjetskih igrača. Nitko u svijetu nije osporio taj izbor, jer radilo se uistinu o dva najjača igrača svijeta. Meč je igran na deset pobjeda (remiji se nisu računali). Izgubio je Nijemac Johannes Zukertort, a pitanje glasi tko je pobijedio 10:5 i tako je proglašen prvim svjetskim šahovskim prvakom.

5 / 8

Veliku ulogu u razvoju Mihailla Tala (Talja) kao šahovskog igrača imao je majstor ove igre Aleksandar Koblenz, koji je bio njegov trener dugi niz godina. Na slici je prikazan meč između Talja i Koblenza igran u Rigi 1961. godine. Koblenz je upravo napao Taljevu kraljicu odigravši Lb7. Koji je bio Taljov slijedeći potez u ovoj partiji:

1.)

2.)

3.)

6 / 8

Naslov prvaka u šahu bio je jedinstven od 1886. do 1993. godine. U tom razdoblju bilo je 13 svjetskih prvaka. Tada dolazi do raskola i otad postoje dvojica prvaka: tzv. klasični prvak svijeta i prvak svijeta FIDE. Ovaj potonji, međutim, sve do listopada 2005. nije imao pravi autoritet. Ipak, 2006. godine konačno je u organizaciji FIDE organiziran meč za objedinjavanje naslova i otada imamo jedinstvene svjetske prvake. Tko je osvojio meč za ujedinjenje 2006. godine?

7 / 8

Već je u 18. stoljeću izumljen šahovski automat, mnoge je, kažu i samog Napoleona u šahu pobijedio, ali je onda otkriveno da je bila u pitanju prevara, lijepo smišljena podvala: naime, u spravi se skrivao ili iza nje bio uvijek neki vješt operativac, dobar šahist koji je igrao. Nekoliko ih se vremenom, dok je za stroj bilo interesa smijenjivalo. Kako se zvala ova sprava:

8 / 8

Ovaj tadašnji mladić pobijedio je na dva sovjetska prvenstva, 1959. i 1961. godine, pokazujući duboko razumijevanje pozicija, divnu tehniku ​​završnice i nepobjedivi obrambeni stil svaki put, tako da je postajala prava senzacija kada bi doživio poraz. Njegovi zvjezdani trenuci su došli 1962. godine, na turniru kandidata u Curacau. Bio je prvi, prošao je bez poraza 27 partija i izborio pravo igranja meča protiv svjetskog prvaka Mihaila Botvinnika. Ovaj meč se odigrao 1963. godine i na kraju se pojavio novi svjetski prvak.

Kako je njegovo ime?

Your score is

The average score is 48%

0%

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.