Šahovske zagonetke

PROBLEMSKI ŠAH

Šah je izazovna strateška igra s naizgled nepreglednom količinom taktika koje morate naučiti da biste bili uspješan igrač.

Ali možete raditi na proučavanju igre i poboljšati svoje igračke sposobnosti.

Poboljštajte svoje igranje šaha rješavajući šahovske zagonetke

Pravila

Kada odigrate pravilan potez, računalo će vam uzvratiti svojim potezom, a ukoliko ste povukli pogrešan potez, računalo će vas vratiti na početnu poziciju, kako bi ponovno pokušali riješiti zagonetku.

O šahovskim zagonetkama

Problemski šah je oblast šaha koja se bavi šahovskim problemima. Šahovski problem je vrsta mozgalice u kojoj se od rješavača traži da koristeći šahovske figure i tablu ispuni određeni zadatak, npr., “mat u 3”, “bijeli vuče i dobija” itd.

Problemski šah je samostalni oblik šahovske djelatnosti, koji je nastao proširenjem šahovske igre u idejnom i konstrukcijskom smislu, a u kojem je osnovni element šahovski problem.

Šahovski problem je kompozicija sa ugrađenim rješenjem, koja elementima šaha izražava svoju ideju po specifičnim pravilima.

Zagrebački sastavljač šahovskih zagonetki Josip Varga je u svojoj knjizi „Bajke na šahovskoj ploči“ (Zagreb, 1992.) napisao: „Opširna je teorija problemskog šaha, ali se ukratko može reći da šahovski problem mora zadovoljiti ove kriterije – šahovska pravila, estetski sud, načelo ekonomije i zanimljivost zagonetke.“ Šahovski problem nije nastao iz šahovske partije, već je to umjetno stvorena pozicija jednog ili više autora.

Korisne poveznice